Si la situació epidemiològica ho permet, l’Alcora obrirà al maig al públic el primer espai restaurat, condicionat i equipat de la Reial Fàbrica del Comte d’Aranda: la nau dels forns rodons
“Es tracta d’un conjunt extraordinari des del punt de vista patrimonial per la seua monumentalitat i cronologia (construïts entre 1798 i 1805 i en ús fins a principis de la dècada de 1970) i també des del punt de vista turístic, ja que la nau en la qual s’inclouen, de més de 200 m² de superfície útil, constitueix el primer espai en l’ambiciós projecte de recuperació i posada en valor de la manufactura comtal que serà posat en ús per a l’acolliment i informació als visitants”.
Així ho ha anunciat l’alcalde, Samuel Falomir, en la visita que ha realitzat aquest matí al projecte recentment finalitzat junt a la regidora de Cultura i Patrimoni, Ana Huguet, representants dels tres grups municipals, Vanessa Periz (PSOE), Vicente Mateo (PP) i Noelia Muñoz (Més l’Alcora), i el director del Museu de Ceràmica, Eladi Grangel.
Els treballs han consistit en la rehabilitació de la nau dels forns i el canvi de coberta de l’antiga fàbrica Azulejos BIC i han comptat amb ‘destacades ajudes’ del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), així com de la Diputació de Castelló i la Fundació Torrecid.
El projecte ha culminat amb l’equipament de la nau dels forns per a convertir-la en zona d’acolliment de visitants, centre d’interpretació de la fàbrica i punt d’inici de les diferents rutes turístiques que giren entorn del patrimoni industrial. Aquesta iniciativa ha comptat amb una subvenció de Turisme Generalitat Valenciana.
El primer edil ha recordat que, dins del projecte de recuperació i posada en valor de la Reial Fàbrica, i com a eina per a la seua contextualització, l’Ajuntament ha posat en marxa una sèrie d’iniciatives que posen en relleu el patrimoni relacionat amb la fàbrica i que es troba dispers en tot el terme municipal.
D’aquesta manera, Falomir ha ressaltat que “la recuperació de la ‘Fàbrica Gran’ ens permetrà dissenyar una interessant oferta turística al voltant del nostre ric patrimoni ceràmic, industrial i natural, amb la qual esperem atraure a un important nombre de visitants. Cosa que, al mateix temps, repercutirà en benefici de l’economia local, l’hostaleria, el comerç, etc.”.
Activitats didàctiques a la Reial Fàbrica
La Reial Fàbrica ha obert les seues instal·lacions a les activitats didàctiques del projecte ‘Aules al carrer’.
Així, després de finalitzar les obres i instal·lar l’equipament del centre d’informació turística, el taller ceràmic del Museu s’ha traslladat a aquest espai adaptat a les noves necessitats provocades per la pandèmia.
Cal assenyalar que ‘Aules al carrer: activitats de suport als projectes d’innovació educativa’ és una iniciativa que es desenvolupa conjuntament entre tots els centres educatius i l’Ajuntament amb la coordinació de les regidories d’Educació, Cultura, Esport i Naturalesa, a través del Museu de Ceràmica i del departament de Medi Ambient.
Es tracta d’activitats pensades com a suport educatiu, que han estat consensuades amb els centres educatius i les AMPA, i que es realitzen preferentment a l’aire lliure en diferents espais urbans i naturals.
Rehabilitació i posada en valor de la zona fundacional
L’Ajuntament està treballant en l’actualitat en un altre “ambiciós projecte” emmarcat dins de la recuperació de la Reial Fàbrica. Es tracta de la rehabilitació i valorització de la zona fundacional.
L’actuació es troba actualment en fase de redacció del projecte, la previsió és que les obres comencen al llarg de 2022.
Per a aquest projecte, el consistori ha obtingut una subvenció de 1,4 milions d’euros del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana a través del programa 1,5% Cultural, la qual cosa suposa el 75% del pressupost total, que ascendeix a 1,9 milions d’euros.
La zona fundacional de la Reial Fàbrica és la més sensible del conjunt, en tractar-se de la zona de major antiguitat, amb revestiments i pintures històriques, i requereix d’una actuació de rehabilitació integral per a convertir l’edifici en un espai visitable, d’ús sociocultural i de projecció nacional i fins i tot internacional, donat el seu paper preeminent en la història de la ceràmica espanyola.