El projecte valorat en 2 milions d’euros podrà ser aprovat al llarg de 2025 i retorna la viabilitat al desenrotllament dels sectors urbanitzables ara suspesos
Després de huit anys d’intensos treballs, l’Ajuntament de Benicàssim sotmet a exposició pública el “Projecte per a la solució de la inundabilitat del Quadro de Santiago en el terme municipal de Benicàssim”, que ve a desenrotllar l’aspecte constructiu del “Projecte per a l’adequació ambiental i millora de la inundabilitat en la Marjalería del Prat del Quadro de Santiago T.M. de Benicàssim (Castelló)” realitzat per encàrrec de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ) en 2018.
Esta solució constructiva mitigarà els problemes d’inundació dels sòls urbans i urbanitzables de la zona sud de Benicàssim, associats a les crescudes dels barrancs de la Ratlla i la Parreta, mantenint les condicions naturals, i generant una recuperació ambiental i una millora de la Zona Humida Catalogada.
“El projecte de mitigació de la inundabilitat del Quadro Santiago suposa no sols la regeneració i posada en valor turística i paisatgística de l’aiguamoll, sinó també donarà solució a totes les vivendes consolidades de la zona sud amb la mitigació dels problemes d’inundabilitat i estancament d’aigües que patixen els veïns de les vivendes situades en zones de risc”, ha posat en relleu l’alcaldessa de Benicàssim, Susana Marqués.
El nou projecte consistix en la construcció d’un dic en el perímetre de l’àrea protegida, amb un tram paral·lel al camí de la Ratlla des de la CV149 fins a la mar, i un altre perpendicular a este en el Camí dels Lladres des de la Ratlla fins al Camí del Palmerar i ve a substituir al “Projecte de Construcció de la canalització del barranc de La Parreta i estació de bombament d’aigües pluvials en el Quadre de Santiago. Benicàssim (Castelló)”, realitzat per encàrrec de la Direcció General de l’Aigua l’any 2010.
Este últim projecte es va considerar que no era compatible amb la preservació de la zona humida del Quadro de Santiago, segons Informe del Servici de Gestió dels Espais Naturals Protegits de 2016, pel fet que afectava els cicles i nivells d’inundació de la zona, que s’ha catalogat definitivament com a Aiguamoll al maig de 2022.
El regidor responsable de l’àrea d’Urbanisme, Carlos Díaz, recalca que “la solució anterior, la canalització del Barranc de la Parreta, va resultar insostenible mediambiental i econòmicament, amb un cost superior als 7 milions d’euros, per contra, el nou projecte compta amb el vistiplau de totes les Administracions i té un cost de 2 milions d’euros, la qual cosa garantix la seua construcció i retorna la viabilitat al desenrotllament dels sectors urbanitzables ara suspesos”.
Cal recordar que en els treballs realitzats al llarg d’estos anys han col·laborat la Direcció General de Medi Natural i d`Avaluació Ambiental, la Direcció General d’Obres Públiques, Transports i Movilitat Sostenible, el Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, Confederació Hidrogràfica del Xúquer i la Regidoria d’Urbanisme i Infraestructures de l’Ajuntament de Benicàssim.