L’Escola de Formació Esportiva (ESFE) de la Universitat Jaume I ha reunit més de 60 persones del sector de la gestió esportiva de les comarques de Castelló i estudiantat de la Universitat Jaume I i de l’IES Violant de Casalduch en la jornada titulada «ODS i esport. Bones pràctiques i desafiaments de l’Agenda 2030» que ha servit com a fòrum per a explorar les implicacions i oportunitats que l’Agenda 2030 té en l’àmbit esportiu local
La jornada, impulsada en col·laboració amb l’Ajuntament de Benicàssim, s’ha celebrat a Villa Elisa i ha comptat en la inauguració amb la presència del vicerector d’Infraestructures i Sostenibilitat de l’UJI, Vicent Cervera, i l’alcaldessa de la localitat, Susana Marqués.
Durant la inauguració, Vicent Cervera ha destacat la importància d’aquesta jornada de caràcter professional i acadèmica, «una cita obligada, per a reforçar i posar en valor, juntament amb els professionals i gestors esportius, el treball alineat amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible en aquest àmbit». En aquest sentit, ha assenyalat que l’aplicació dels ODS en l’esport «és transversal, va més enllà de la pràctica esportiva i inclou altres aspectes com, per exemple, la gestió de les instal·lacions o les mateixes entitats esportives».
Per la seua part, Susana Marqués ha assenyalat que «a Benicàssim treballem pel compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible incloent-los en el nostre full de ruta que, de manera transversal, està present en totes les àrees de govern, en totes les decisions i en tots els projectes que desenvolupem. La jornada d’avui a Villa Elisa és una mostra més del compromís de l’Ajuntament de Benicàssim amb la formació com a eina fonamental per a garantir una educació inclusiva, equitativa i de qualitat».
La sessió s’ha iniciat amb la ponència de les professores Paola Ruiz Bernardo i Cristina Montañés, que ha abordat l’esport com a repte compartit per als ODS. A continuació, s’ha celebrat una taula redona amb Teresa Ferri, tècnica d’esports de l’Ajuntament de Sagunt; Vicent Cervera, en qualitat de director de Penyagolosa Trails, i Ricardo Martí, tècnic d’instal·lacions del Servei d’Esports de l’UJI, en la qual s’han contextualitzat les complexitats que comporta l’aplicació d’experiències en sostenibilitat en institucions esportives, esdeveniments i instal·lacions.
El taller de clausura ha sigut impartit per Fabián Quesada, gerent de l’Associació d’Esport Espanyol (ADESP), i Rosario Pérez, tots dos experts en sostenibilitat esportiva i membres del Clúster de l’Esport d’Extremadura. Així, de manera pràctica, els assistents han pogut conèixer i utilitzar eines de gestió per a executar programes de sostenibilitat en diferents tipus d’organitzacions esportives.
Aquesta jornada forma part del segon cicle de conferències organitzat per l’Escola de Formació Esportiva, un projecte formatiu de la Universitat Jaume I que té com a missió coordinar tota la formació de nivell universitari que està relacionada amb l’àmbit de l’esport i la vida sana: activitat esportiva, salut, gestió d’entitats esportives, aspectes legals, màrqueting, comunicació, etc. En aquesta ocasió, el programa de la jornada s’ha dissenyat amb la col·laboració de l’Associació de Gestors Professionals Esportius de la Comunitat Valenciana, entitat amb la qual l’ESFE té conveni.