L’Ajuntament col·labora amb l’ONG Controla Club en una iniciativa que arranca demà amb una ronda per gaiates i colles
L’Ajuntament de Castelló, a través de la regidoria de Benestar Social, Dependència i Infància, col·labora un any més amb l’ONG Controla Club en una nova edició de la campanya ‘Per una Magdalena segura i responsable’, dirigida a fomentar les conductes responsables en el desenvolupament de les festes populars per part dels joves, amb especial incidència en tot el que té a veure amb el consum abusiu d’alcohol i altres drogues. La campanya també para atenció a altres possibles riscos provocats per la connivència entre el consum de substàncies psicoactives i altres conductes de risc, com la seguretat viària, el soroll i les molèsties veïnals, l’ús dels petards, etc.
La regidora de Benestar Social, Dependència i Infància, Patricia Puerta, ha explicat que la campanya, impulsada des de la Unitat de Prevenció Comunitària en Conductes Addictives, cerca conscienciar sobre els riscos associats al consum d’alcohol en festes. “Un any més, llancem aquesta campanya de sensibilització per a viure una Magdalena de manera segura i responsable, reduint en la mesura que siga possible les situacions de risc associat al consum d’alcohol o altres substàncies”, ha indicat Puerta.
La campanya arrancarà demà divendres amb una ronda per gaiates i colles amb l’objectiu de conscienciar i per a distribuir la ‘Guia de consells per a gaudir de les festes d’una manera segura i responsable’, que inclou consells i recomanacions sobre el consum responsable de begudes alcohòliques, sobre mesures d’autoprotecció i reducció de riscos i sobre la promoció de la necessària convivència ciutadana i les conductes cíviques i responsables durant les festes de la Magdalena.
A més, també es durà a terme activitats durant els dies 16 i 17 de març en les Principals zones de concerts i revetles per part de mediadors i mediadores de l’ONG Controla Club per a sensibilitzar i resoldre dubtes o consultes sobre els efectes del consum recreatiu d’alcohol i els seus riscos associats.
Tal com recorda Controla Club, i segons dades del seu Estudi d’Hàbits de Consum d’Alcohol en les Festes Populars, les dades indiquen que les festes populars són el principal espai on es produeix l’inici del consum recreatiu d’alcohol, amb una tendència ascendent, després del punt mort de la pandèmia. De fet, en 2019 els primers consums es produïen en les festes populars en el 41,4% dels casos; en 2021 el percentatge dels casos va caure al 32,7%; i en 2022 el percentatge es va acostar als anys pre-pandèmia, amb el 38,1%. No obstant això, i d’altra banda, la capacitat de gaudir de les festes sense consumir alcohol continua la seua tendència ascendent. Si en 2017, el 15,47% de les persones afirmava que no consumia alcohol durant les festes, en 2022 aquest indicador es va situar en el 20,3%. És a dir, 4,9 punts percentuals de diferència.
Per a Controla Club, aquestes dades mostren la importància de les campanyes de conscienciació i la seua efectivitat i la implicació del col·lectiu fester en aquesta mena d’iniciatives que fomenten la reducció de riscos.