El Govern municipal presenta les línies estratègiques d’uns comptes “expansius, socials i inversors”
L’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha presentat aquest dimecres les línies estratègiques del pressupost municipal per a 2020, que ascendeix a 186,9 milions d’euros i que ha destacat com un pressupost “expansiu, social i inversor”. Marco ha avançat els principals eixos dels comptes municipals al costat dels tinents d’alcalde David Donate, Ignasi Garcia i Fernando Navarro.
L’alcaldessa ha destacat que es tracta del pressupost “més elevat de la història” i “el primer de l’Acord de Fadrell”. “Un pressupost que s’incrementa en un 2,82% respecte al passat any i un 17,5% respecte al primer pressupost del govern de progrés en 2016”, ha indicat. “Es tracta d’un pressupost inversor perquè manté la despesa pública en les àrees essencials del benestar públic i la generació d’ocupació perquè la nostra mirada segueix posada a generar oportunitats per a la majoria social, però especialment per a les persones vulnerables i desfavorides”, ha explicat.
Les inversions socials del pressupost giren entorn dels eixos de benestar social, ocupació, transició ecològica, habitatge, educació i igualtat.
En aquest sentit, l’alcaldessa de Castelló ha destacat que les inversions per a la millora d’infraestructures tindran una consignació de 18,5 milions enfront dels 14,3 del passat any. A això se sumen altres 11,4 milions d’inversions per romanents del pressupost de 2019. “En total, l’Ajuntament tindrà una capacitat d’inversió en 2020 de 30 milions d’euros”, ha recalcat Marco.
L’alcaldessa també ha recordat que al llarg d’enguany s’invertiran sis milions en projectes cofinançats amb fons Feder (eficiència energètica, Centre d’Envelliment Actiu i Saludable, connexions ciclopeatonales, nou portal web d’atenció ciutadana, plataforma integral de seguretat i emergències i projectes de mobilitat sostenible). A això s’incorpora el projecte de renovació d’enllumenat, cofinançat amb fons europeus.
Marco ha recalcat que aquesta capacitat d’inversió “serà possible gràcies al saludable estat economicofinancer de l’Ajuntament”, amb un descens de l’endeutament (del 90% al 17%) que “s’ha aconseguit sense afectar el ritme de les inversions ni a la cobertura de les polítiques socials, al mateix temps que s’ha reduït la pressió fiscal i reduït el període de pagament a proveïdors”.
El primer tinent d’alcalde i regidor d’Hisenda, David Donate, ha desgranat les principals inversions i línies d’actuació de les àrees d’Ordenació del territori, Contractació i Patrimoni; Benestar Social, Dependència, Infància, Agenda 2030 i Cooperació; Gent gran; Ocupació, Mobilitat Sostenible; Innovació Comercial i Modernització; i Joventut.
Donate ha destacat l’àrea d’Ordenació del Territori com a exemple d’esforç inversor gràcies a la captació de fons, entre els quals ha citat els 5,4 milions de projectes singulars amb fons Feder. A més, es destinaran 560.000 euros d’inversió per a l’Àrea de Regeneració i Renovació Urbana i Rural (ARRUR) de la Guinea-Castalia. L’àrea de Benestar Social comptarà amb 14,7 milions d’euros (un 2% més que en 2019 i un 52% respecte a 2015), mentres que l’àrea d’Ocupació ascendeix a 7,9 milions d’euros (un 5,4% més que en 2019 i un 663% més que en 2015). “Dades que reflecteixen el gir de les nostres polítiques”, ha dit.
En altres àrees, destaquen el milió d’euros de fons europeus per a desenvolupament de zones de vianants i ciclistes (Mobilitat Sostenible), ajudes per a millorar l’accessibilitat al comerç local i al centre tradicional (Innovació Comercial), la posada en marta del Pla de Transformació Tecnològica (Modernització) i l’anomenada a projectes perquè els joves decidisquen sobre les activitats que volen per a la ciutat (Joventut), entre altres iniciatives.
Per la seua part el segon tinent d’alcalde i regidor Ignasi Garcia, ha incidit en què aquest pressupost és “el primer de la legislatura i marca les línies de treball dels pròxims quatre anys”. L’edil ha recordat que “tenim un acord polític i programàtic amb més de 200 punts, que es podrà veure a través del Panell de Govern Obert de l’Ajuntament”. García ha destacat que les polítiques fonamentals de 2020 “estan basades en tres eixos: l’ecologisme i la sostenibilitat, per a fer front al canvi climàtic que és el principal repte del present que tenim totes i tots; el feminisme, que és el principal motor de la transformació social actualment i l’educació, un dels pilars bàsics de l’Estat de benestar”.
En aquest sentit, el regidor ha destacat els prop de 3 milions d’euros que destinarà el consistori en col·laboració amb el Consell a la construcció i renovació d’escoles i els programes de prevenció de l’assetjament escolar. A més, l’equip de govern aposta pel reciclatge amb la implantació en tota la ciutat de 1.100 contenidors marrons. El pressupost, també garanteix la presència d’educadors ambientals en els barris de la ciutat per a fomentar la separació de residus. Quant a la Cultura destaca la consignació de 200.000 euros per al projecte museístic del Fadrí i altres seus del MUCC.
Creixen, així mateix, els fons de Memòria Democràtica per a exhumacions (fins als 35.000 euros) i en Igualtat, la novetat és la creació d’una partida destinada a promoure el respecte a la diversitat sexual i a realitzar accions educatives que eliminen la violència cap a les dones.
El tercer tinent d’alcalde i regidor de Transició Ecològica, Fernando Navarro, ha destacat que “la mirada de la confluència està present en el conjunt del pressupost” i que els comptes avancen a consolidar “una ciutat dels drets i convertir l’Ajuntament en el principal mur de defensa dels drets de la majoria enfront d’aquells que conceben la ciutat com un tauler de monopoly”.
La Regidoria de Transició Ecològica invertirà 260.000 euros, dels quals 145.000 es destinaran a ajudar l’agricultura i a impulsar l’economia verda. Hi ha consignats 80.000 euros per a la contractació d’un ens gestor dinamitzador del Parc Agrari, 40.000 per a subvencionar el certificat ecològic i 10.000 per a retornar l’IBI rústic a les finques en actiu. El projecte de Rutes de l’Aigua en la Marjaleria disposarà de 80.00 euros; el pla de qualitat de l’aire, 20.000; el projecte d’estalvi energètic de 50/50 en els centres educatius, 20.000; a més de 15.000 per a planificar noves inversions de clavegueram en els barris perifèrics.
Navarro ha explicat que l’àrea d’Habitatge s’ha pressupostat 585.000 euros per a avançar “a garantir el dret a l’habitatge”. Així, 50.000 euros seran per al contracte de gestió dels habitatges i 20.000 per a reforçar el manteniment i la seguretat d’aquestes. També s’han consignat 50.000 euros per a ajudes al lloguer complementàries a les de la Generalitat i 50.000 per al condicionament d’habitatges que cedisquen particulars per a lloguer social. Finalment, 350.000 per a compra d’habitatge, una quantitat que s’afig als 1,8 milions que ara es tramita.