La Junta de Govern de la FEMP valora els avanços dels governs locals en la captació de nous recursos europeus
L’alcaldessa de Castelló i membre de la Junta de Govern de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), Amparo Marco, ha participat en la Junta de Govern de la FEMP, en la qual s’ha informat sobre les actuacions en relació amb els fons Next Generation i s’han aprovat diversos convenis dirigits a impulsar programes i accions en l’àmbit local en matèria de joventut, d’Agenda 2030 i de cohesió del territori.
“Els fons Next Generation, a través del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, són un revulsiu per als municipis i per a la seua reactivació en un context complex com l’actual, ja que permeten continuar transformant les ciutats i impulsant projectes amb criteris de sostenibilitat social, ambiental i econòmica”, ha explicat Marco. “A Castelló, l’Ajuntament ha aconseguit captar fins hui, 11,4 milions del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, per a la Zona de Baixes Emissions, l’Agenda Urbana i per a la transformació digital i modernització de l’Ajuntament, per a ciberseguretat i digitalització”, ha detallat. Així, durant la reunió s’ha donat compte de l’avanç en els fons europeus assignats a l’àmbit municipal i que els governs locals continuen sumant recursos europeus.
Respecte als convenis aprovats en la Junta de Govern de la FEMP, destaca el de l’Institut de la Joventut del Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 i la FEMP, per a la realització d’actuacions dirigides als i les joves mitjançant el desenvolupament de programes en l’àmbit local que promoguen els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Un acord per a l’impuls d’activitats que fomenten una educació inclusiva, equitativa i de qualitat, promovent oportunitats d’aprenentatge; per a activitats que promoguen la igualtat i l’apoderament de les dones; per a accions que reduïsquen les desigualtats, prestant especial atenció a les necessitats de les poblacions desfavorides i marginades; i per a activitats que combaten el canvi climàtic i els seus efectes.
També s’ha donat llum verda al conveni entre la Secretaria d’Estat per a l’Agenda 2030 i la FEMP com a entitat col·laboradora en la gestió de subvencions destinades a accions per a l’impuls de l’Agenda 2030 en les entitats locals; i al conveni amb el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana per a la difusió i implementació de l’Agenda Urbana Espanyola corresponent a l’any 2022. A més, s’ha aprovat un conveni amb el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic que té per objecte donar suport a la cohesió territorial en l’àmbit rural, desenvolupant, entre altres accions, un estudi del paper de les entitats locals per a lluitar contra la despoblació i millorar la cohesió socioterritorial del país; i elaborar un catàleg de bones pràctiques de projectes de transformació territorial impulsats per governs locals.
D’altra banda, la FEMP ha aprovat una Declaració sobre els Incendis Forestals en la qual ha cridat a extremar les precaucions i a la col·laboració i ha transmés l’afecte i solidaritat amb els afectats i les famílies dels morts. A més, s’ha insistit en la necessitat de convocatòria d’una Comissió Nacional d’Administració Local, i la Junta de Govern de la FEMP ha mantingut la seua demanda quant a Fons Covid i Fons de Transport, així com a la compensació dels ingressos fiscals per les plusvàlues no recaptades després de la sentència sobre aquest tribut.