Dos professors i una alumna de Doctorat han guanyat la tercera edició del concurs Research Pitches de divulgació científica convocat per la Universitat Jaume I (UJI) amb la col·laboració del Banco Santander a través de Santander Universidades per a promoure la implicació del personal investigador en aproximar la ciència a la societat
Vicent Baydal Sala, de la Facultat de Ciències Jurídiques i Econòmiques; Aïda Antonino-Queralt, de l’Institut Interuniversitari de Desenvolupament Social i Pau i Irene García Molina, de la Facultat de Ciències Humanes i Socials, han aconseguit el primer, segon i tercer guardó, respectivament, dotats amb 1.500, 1.000 i 500 euros.
El concurs Research Pitches, impulsat en aquesta convocatòria pels vicerectorats d’Investigació i Doctorat i d’Ordenació Acadèmica i Professorat amb el suport de Banco Santander, planteja a la comunitat científica de l’UJI el repte d’explicar els seus projectes de recerca a través d’un monòleg enregistrat en un vídeo de tres minuts de durada en un llenguatge senzill i pròxim al públic no especialitzat. En aquesta segona convocatòria, s’hi han presentat 12 treballs –de quatre dones i vuit homes–, procedents de totes les branques de coneixement impartides a l’UJI.
Vicent Baydal Sala -qui va presentar el research pitchtitulat The medieval origins of parliamentarism: The cas of Valencia– és professor ajudant doctor de l’àrea d’Història del Dret i de les Institucions en el Departament de Dret Privat. Va rebre els premis Ferran Soldevila de biografia i estudis històrics i el Raimon Noguera d’història medieval per la seua tesi i va realitzar un projecte postdoctoral a la Universitat d’Oxford durant dos anys sobre els orígens del parlamentarisme europeu amb una beca Marie Curie-Beatriu de Pinós.
Membre de la Comissió Internacional per a la Història de les Institucions Representatives i Parlamentàries, Baydal explica en el monòleg una de les principals línies d’investigació del grup d’investigació «FORVAL. Història i Dret Forals Valencians» de l’UJI, del que forma part junt amb els professors Vicent Garcia Edo, Carles Rabassa, Joaquim Aparici i Ferran Esquilache, que té com a objectiu l’edició de les actes de les Corts del Regne de València durant l’època baixmedieval.
Per la seua banda, Aïda Antonino-Queralt, estudiant del programa de Doctorat en Història i Estudis Contemporanis, va elaborar el monòleg Spanish Rural Cinema. A cultural study, una investigació que empreu la perspectiva de la història cultural per analitzar els processos de construcció de l’imaginari rural espanyol mitjançant els productes culturals, i especialment del cinema, de la dècada dels anys 50.
La investigadora ha realitzat dues estades d’investigació a la Royal Holloway University i la King’s College a Londres. És gestora cultural i crítica cinematogràfica, forma part de la Federació Catalana de Cineclubs i treballa, actualment, al comissariat de la pròxima exposició de la Col·lecció d’Art Contemporani de la Generalitat Valenciana. També pertany a l’Associació Catalana de la Crítica i l’Escriptura Cinematogràfica (ACCEC).
Irene García Molina, doctoranda en Psicologia, va preparar el research pitch titulat Theory of Mind, on parla sobre la importància en les nostres relacions socials de la Teoria de la Ment, és a dir, la capacitat que tenim els humans d’interpretar i entendre els pensaments, intencions, emocions o comportaments dels altres, així com els nostres. A més, destaca la rellevància d’aquesta habilitat en el camp de l’autisme.
Llicenciada en Psicopedagogia i Màster en Intervenció i Mediació Familiar, és actualment personal docent i investigadora en el Departament de Psicologia Evolutiva, Educativa, Social i Metodologia, on està realitzant l’últim curs de doctorat amb el gaudi d’una beca predoctoral de la GVA. Ha realitzat dues estades al Centre for Research in Autism and Education (CRAE) de la University College London, i autora del llibre «Intervención mediante historias complejas de teoría de la mente» publicat per l’UJI en la Col·lecció PSIQUE.
Els treballs dels tres guanyadors de la tercera edició del concurs de monòlegs científics de tres minuts representaran la Universitat Jaume I de Castelló en el III International Research Pitches Contest organitzat pel Grup Compostel·la d’Universitats.