El programa UJILab Innovació, coordinat pel Vicerectorat d’Innovació, Transferència i Divulgació Científica a través de la Càtedra INCREA, va celebrar un acte de reconeixement a les empreses que donen suport als diferents equips d’estudiantat que participen en aquesta iniciativa de projectes innovadors orientats a la participació en competicions universitàries nacionals i internacionals

L’acte es va iniciar amb la benvinguda per part del vicerectord’Innovació, Transferència i Divulgació Científica, David Cabedo, qui va destacar la importància d’aquest programa per a la creació de sinergies entre la universitat i el món empresarial. Així mateix, va remarcar els resultats aconseguits pels equips quant a desenvolupament de soft skills relacionades amb el treball en equip, lideratge, negociació, orientació a l’acció, cerca de recursos o planificació. També va destacar la col·laboració de l’Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals, centre que va començar a donar suport als equips abans que es creara el programa institucional UJILab Innovació i que ara, de forma coordinada amb el Vicerectorat, continua sent un pilar fonamental en l’èxit del programa.

Finalment, va agrair la tasca dels patrocinadors i organitzacions col·laboradores, atès que l’envergadura dels projectes duts a terme per l’estudiantat fa necessari comptar amb fonts de suport addicionals, una peça clau perquè els equips puguen assolir èxits i que el programa continue creixent. 

La directora d’Innovació i Emprenedoria de l’UJI i directora de la Càtedra INCREA, María Luisa Flor, va explicar els programes amb què compta la Càtedra per a potenciar les habilitats emprenedores de l’estudiantat i va posar en relleu com UJILab Innovació, que va començar fa tres anys, s’ha consolidat amb la participació enguany de sis equips.

Per la seua part, el director de la Unitat de Divulgació Científica i Ciència Ciutadana, Lluís Martínez, va subratllar el compromís creixent dels equips amb la participació en diverses activitats com ara FirUJIciència, Science Goes To School o Connecta amb la Ciència, en les quals els equips participen mostrant els projectes que desenvolupen i promovent la transferència de coneixement cap a la societat.

A continuació, es va realitzar la presentació dels equips que actualment formen part del programa i es van destacar algunes de les seues fites. UJI Cedrimun és l’última incorporació al programa i l’única no relacionada amb l’enginyeria, ja que el seu objectiu és el perfeccionament de les habilitats de diplomàcia, compromís, pensament crític, oratòria, redacció i investigació per a participar en les simulacions del Model de les Nacions Unides que se celebra cada any.

El primer dels equips presentats, UJI HacksCS, va guanyar enguany el Hackathon FACSA de Castelló, el més prestigiós de la Comunitat Valenciana, amb el projecte Plantify en la categoria d’FP i Universitats.

L’equip UJI Hand treballa en el desenvolupament d’una pròtesi de membre superior personalitzada fabricada mitjançant impressió 3D amb tecnologia pròpia. Es tracta d’un equip molt implicat i que divulga constantment el seu treball pel seu elevat impacte social.

L’equip UJI Robotics té com a objectiu participar en l’Asti Challenge i el European Rover Challenge, que consisteix a dissenyar un rover capaç de fer front a tasques basades en missions espacials reals de la NASA i l’ESA.

L’equip UJI Electric Racing Team va quedar tercer de les universitats espanyoles en l’última edició de la categoria elèctrica de Motostudent.

Finalment, l’equip UJI Motorsport va proclamar-se guanyador del Formula Student de Portugal el passat setembre.

Després de la presentació dels equips, es va realitzar el reconeixement a les empreses col·laboradores del programa: Abervian, Aula Torrecid, Industrias Dolz, Martínez Conesa, Quantica Renovables, Talleres Paul’s i Cátedra Altadia. També es va destacar la tasca de les empreses Benages Bandas Transp. S.L., Equip Electronics, Instalasonic, Laserwork, Portsur, Rodamientos Castalia, Tecinsa i Virosma.

L’acte també va comptar amb una exposició de prototips dels equips UJI HacksCS, UJI Hand, UJI Robotics, UJI Electric Racing Team i UJI Motorsport i un espai de networking amb les empreses assistents i les persones participants.

Aquesta activitat forma part de les accions subvencionades per la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme de la Generalitat Valenciana.