El president José Martí considera que «hui és un gran dia» recorda que el Consell és la institució que gestiona i inverteix en el desenvolupament d’aquesta infraestructura, i afegeix que «la Generalitat també és nostra, tan de tots com la pròpia Diputació»
El ple de la Diputació de Castelló ha aprovat hui amb els vots favorables de l’equip de govern de PSPV-PSOE i Compromís i l’abstenció de Ciutadans la proposta de l’equip de govern de cedir a la Generalitat Valenciana 540 hectàrees de terrenys que estan al voltant de l’Aeroport de Castelló, que quedaran adscrits a l’entitat Aerocas. És una mutació demanial que s’adopta després de la pertinent sol·licitud de la Generalitat Valenciana, amb l’objectiu d’afavorir el procés de creixement i desenvolupament de l’aeroport i, per extensió, del sector turístic provincial. Una operació, que segons ha explicat el president José Martí, compta amb tots els informes preceptius favorables d’intervenció, patrimoni i secretaria de la pròpia Diputació.
El president afegeix que aquests terrenys «no són un bé patrimonial, i per tant no es poden embargar, vendre o alienar, de la mateixa manera que no es poden vendre una platja o una carretera». En conseqüència, «la qual cosa es pot fer és recórrer a la figura de la mutació demanial, una administració pot passar la titularitat a una altra, en aquest cas, a qui hui té les competències i la gestió de l’aeroport». I segons explica, «l’Aeroport de Castelló està tenint un desenvolupament important al qual nosaltres volem contribuir des de la col·laboració entre administracions». L’objectiu és que «es desenvolupe més i millor».
El president assenyala que en el cas que els terrenys no s’utilitzaren per a l’objectiu de desenvolupar l’aeroport la titularitat podria revertir a la pròpia Diputació.
Amb l’acord plenari de hui culmina un llarg procés administratiu que no ha estat exempt de dificultats. De fet, Martí recorda que en el seu moment el Partit Popular va plantejar la venda d’aquests terrenys i no puc dur-se a terme en emetre’s informes tècnics negatius i no haver transcorregut els anys legalment establits des de l’expropiació dels terrenys. Segons explica, «aquestes coses cal fer-les molt bé perquè se si de fan de manera incorrecta les persones que en el seu moment van ser expropiades també podrien sol·licitar la reversió».
Un dia important per a la província
Des del seu «optimisme antropològic» el president de la Diputació, José Martí, ha qualificat al de hui com «un gran dia» perquè la cessió dels terrenys contribuirà al desenvolupament d’una infraestructura «vital» per a la província de Castelló, raó per la qual considera que «l’aprovat hui hauria de ser una alegria per a tots».
En aquest sentit, ha destacat «la col·laboració institucional que mantenen la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana» i ha mostrat la seua sorpresa pels missatges catastrofistes pronunciants a la sala de plens per la portaveu adjunta del Partit Popular. Sobre aquest tema ha assenyalat que «sentint-los sembla que la Generalitat no siga nostra, és més nostra la Diputació que la Generalitat Valenciana?». De manera categòrica ha afegit que «la Generalitat és nostra, i seua, i de tots, i està invertint claríssimament en l’aeroport, per tant, estic orgullós del que hem fet hui i crec que és un dia important per a la nostra província».
Santiago Agustí i Ignasi Garcia sobre l’Aeroport
El diputat socialista Santiago Agustí també ha defensat la cessió dels terrenys a la Generalitat, lamentant que el Partit Popular «pose pedres en el camí» i recordant que «la Generalitat Valenciana sí ha posat avions en l’Aeroport de Castelló, mentre el PP va construir una crònica negra entorn d’aquesta infraestructura, amb un greu cost reputacional per a la província de Castelló».
Per part seua, el representant de Compromís, Ignasi Garcia, ha reivindicat el treball de l’equip de govern «per a assegurar el futur d’una infraestructura que ens ha costat molts milions d’euros i que vostés ens van deixar tancada». Garcia ha defensat la cessió de terrenys «perquè és una operació que no té cost econòmic per a la Diputació, que permetrà impulsar la formació professional a l’entorn de l’aeroport en un polígon industrial lligat a l’activitat aeroportuària amb l’objectiu de generar activitat econòmica a l’interior i crear llocs de treball».
Finançament per a l’UJI
Durant la sessió plenària s’ha aprovat una declaració institucional amb el vot unànime de tots els grups en la qual se sol·licita un pla de finançament just que pose fi a la discriminació de la Universitat Jaume I. En el text que ha sigut llegit pel president Martí s’insta a la Generalitat Valenciana a decidir definitivament quina serà la distribució del pressupost per a les universitats públiques en 2023 i donar compliment a la promesa de posar en marxa un pla de finançament que assegure la supervivència i el desenvolupament de la universitat pública i de totes les comarques de Castelló.
Ignasi Garcia i l’UJI
A respecte, el portaveu de Compromís, Ignasi Garcia, ha destacat que hui «hem aconseguit un gran acord perquè, per unanimitat, hem rebutjat aquest model de finançament d’universitats totalment economicista que ignora als professionals que formen part de la universitat, acaba amb el servei públic i, sobretot, desvertebra el territori». «Necessitem un finançament just per a la nostra Universitat Jaume I, que recordem que és un dels motors econòmics i el lloc del saber de les nostres comarques», ha manifestat Garcia.
Rebaixar l’edat de jubilació en la indústria química
El ple ha adoptat un segon acord unànime consistent en l’aprovació d’una altra declaració institucional en la qual se sol·licita la implantació de coeficients reductors de l’edat de jubilació per a les persones que treballen en la indústria química i de refinament. L’objectiu és posar fi a la injustícia existent en l’actualitat, al no tindre’s en consideració la penúria i la toxicitat a la qual s’exposen aquestes treballadores i treballadors.