La institució reconeix l’excel·lència en la gestió aconseguida per aquest directiu groguet que sempre va creure «que no hi ha res impossible» i per un museu que segons la seua directora, Rosalía Torrent, «ofereix una cosa tan inusual com la possibilitat de gaudir de l’art contemporani en un edifici medieval

La Diputació de Castelló entregarà divendres que ve el Mèrit Esportiu de la província a títol pòstum a José Manuel Llaneza Carceller, reconeixent d’aquesta manera que ha sigut un dels principals artífexs de la brillant història recent del Vila-real CF SAD, club del qual va formar part durant 29 anys ocupant els càrrecs de gerent, conseller delegat i vicepresident.

Serà a l’Auditori de Castelló, en el marc de la celebració de la Gala del Dia de la Província, que oficialment es commemora el 16 de maig, per ser la data de constitució de la Diputació en 1822, però que enguany s’avança per a evitar coincidències amb la campanya electoral que oficialment donarà principi a les 00.00 hores del divendres 12 de maig.

Llaneza va arribar amb Pascual Font de Mora com a president i el seu treball va resultar determinant per a l’accés de Fernando Roig a la direcció del club i la posterior història d’èxit esdevinguda, amb tres ascensos a Primera Divisió, l’arribada de l’equip femení a la Lliga F, un subcampionat de Liga en 2088, dos semifinals de Champions League i el moment culminant de la consecució en 2021 en Gdańsk (Polònia) de la Eufa Europe League enfront del Manchester United.

L’extraordinària labor desenvolupada per Llaneza com a gestor esportiu ha contribuït a situar al Vila-real CF en l’elit dels clubs espanyols. De fet, en els últims anys han sigut nombroses les aportacions de jugadors de l’entitat a la Selecció espanyola, com Senna, Capdevila, Cazorla, Diego López, Bruno Soriano, Marchena, Borja Valero, Mario Gaspar, Pau Torres, Yéremi Pino, Albiol, Gerard, Rodri o Pablo Fornals. A més, algun d’ells han eixit de la pedrera groga, un altre dels puntals del club que igualment acredita un merescut prestigi.

La Diputació ha volgut reconéixer l’aposta del Vila-real CF per la cultura del treball, la companyonia i l’esforç, en la qual el dirigent groc va estar directament implicat. Una persona excel·lent que sempre va defensar que «no hi ha res impossible»

Mèrit de les Arts

En la Gala del Dia de la Província el president José Martí també farà lliurament del Mèrit de les Arts al ‘Museu d’Art Contemporani Vicente Aguilera Cerní (Macvac)’ de Vilafamés, situat en el Palau del Batlle, d’estil gòtic civil, construït a mitjan segle XV i reformat en el segle XVIII. Va ser fundat i dirigit pel crític d’art Vicente Aguilera Cerní en 1970. El palau va ser residència oficial de l’administrador real i seu del representant de l’Orde de Montesa.

El Macvac disposa en els seus fons d’unes set-centes obres d’entre finals dels anys vint del segle passat i els nostres dies. A les seues sales poden apreciar-se mostres de diversos corrents. Entre elles, la renovació artística valenciana dels anys vint del segle XX, amb escultures, entre altres, de Boix i Ballester.

També hi ha espai per al realisme social dels anys cinquanta de Genovés, o les propostes realistes d’Equipi Crónica i Equipo Realidad, sense oblidar les obres informalistes, un corrent estètic sorgit a Europa a partir de la Segona Guerra Mundial, basada en la pintura abstracta, en la qual les estructures i afegits tenen un significat i generen una interrogació a l’espectador. A més guarda espai per als corrents constructivistes,i per a autors valencians Mompó, Teixidor i Valdés.

La directora del museu, Rosalía Torrent destaca que “gaudir d’una experiència d’art contemporani en un edifici medieval és una cosa extraordinària que sorprén i satisfà molt als qui ens visiten, ja que no sol ser l’habitual”. També ha mostrat la seua satisfacció per la distinció “pel que té de reconeixement a un projecte de més de cinquanta anys d’existència, “un museu en el qual es donen cita totes les avantguardes de l’art contemporani”.