Martí assenyala la necessitat de “cuidar i cultivar” aquesta D. O. i “afavorir així aquesta simbiosi entre productors i sector gastronòmic, que volem que sigui una línia estratègica fonamental de la Diputació de Castelló”
El president de la Diputació de Castelló, José Martí, i el president del Consell Regulador Denominació d’Origen Carxofa de Benicarló, Víctor Morera, han signat un conveni a través del qual la institució provincial destinarà una subvenció directa de 47.000 euros per a la realització d’activitats de promoció, control, certificació i millora de la qualitat vegetal. Es tracta del segon conveni que se signa d’aquestes característiques i, a més a més, l’any vinent també hi haurà una altra anualitat. La signatura ha tingut lloc a l’Ajuntament de Benicarló i a l’acte també ha assistit el diputat provincial de Desenvolupament Rural, Santi Pérez, l’alcaldessa de Benicarló, Xaro Miralles, i el secretari del Consell Regulador Denominació d’Origen Carxofa de Benicarló i gerent de Benihort, Guillermo Edo.
Martí ha assenyalat la necessitat de “cuidar i cultivar” aquesta D. O. “i així ho estem fent amb aquest conveni amb el qual també volem afavorir aquesta simbiosi entre el sector primari i la gastronomia, i que volem que siga una línia estratègica fonamental de la Diputació de Castelló”.
El president també ha assenyalat que “les institucions públiques hem d’estar en constant contacte amb el sector primari, amb el sector agrícola, i per això mantenim aquest suport tan important per a la D. O., per a la regeneració i millora de les mates, que són els elements essencials per al cultiu de la carxofa”.
L’alcaldessa de Benicarló, Xaro Miralles, ha agraït “l’aposta ferma” de la Diputació de Castelló pel sector primari de Benicarló, tant per l’agricultura com per la pesca, i ha recordat que al mes de gener se celebrarà la 30a edició de la Festa de la Carxofa, “una festa que ens ha convertit en capital gastronòmica de la Comunitat Valenciana gràcies al treball conjunt de llauradors, restauradors, Consell Regulador i institucions”.
Per la seua part, Morera ha agraït el suport de la Diputació de Castelló gràcies al qual “tindrem l’opció de poder anar renovant les mates de carxofa en els pròxims anys per a afavorir el rendiment dels camps de carxofa, qüestió que és fonamental per a nosaltres, i que ho podrem fer amb aquesta subvenció”.
Respecte a la millora de la qualitat vegetal, aquest conveni pretén millorar el material vegetal amb el qual es cultiva la carxofa de Benicarló i que, en les últimes campanyes, s’ha vist minvat a causa del fong verticilum. Per a això, i gràcies a aquesta subvenció, es podrà adquirir material vegetal certificat i mantenir la qualitat vegetal adequada de la D. O. Carxofa de Benicarló.
Cal assenyalar que el procés de la varietat Blanca de Tudela es basa en la reproducció vegetal a través dels planters que s’originen en les arrels quan acaba el cultiu i la planta s’asseca. Aquests planters van decaient quant a producció i rendiment econòmic a causa de les infeccions per fongs o virus que poden sofrir les plantacions i s’han d’anar renovant. Així, 35.000 euros d’aquesta subvenció serà, precisament, per a adquirir mates certificades de la varietat Blanca de Tudela i mantenir la qualitat vegetal que exigeix la D. O.
A més, amb aquesta subvenció també es contractarà una treballadora o un treballador per al desenvolupament de les activitats de director tècnic i responsable de qualitat; es faran activitats de promoció i divulgació del producte amb l’adquisició de bandes autoadhesives, augmentant la presència de la Carxofa de Benicarló en esdeveniments gastronòmics i concursos de cuina i l’emissió d’un anunci publicitari; i també es dedicarà una part de la subvenció a despeses corrents.
El present conveni es desenvolupa en el marc del Pla Estratègic de Subvencions de la Diputació de Castelló per al període 2020-2022 en el qual es fixen per al Desenvolupament Rural com a objectius estratègics el manteniment dels sectors agrícoles, ramader, forestal i pesca, així com conservar i recuperar el patrimoni agroalimentari, els recursos naturals del medi rural i la diversitat.
La Denominació d’Origen Carxofa de Benicarló i del seu Consell Regulador va ser aprovat per la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació el 13 de setembre de 2001 i, dos anys més tard, l’11 de novembre de 2003, va ser declarada Denominació d’Origen Protegida per la Unió Europea.
A continuació de la signatura s’ha visitat un camp de cultiu de carxofes de la D. O.