En la segona fase del projecte han participat més de 100 empreses de 16 localitats de la província de Castelló
Espaitec, Parc Científic i Tecnològic de la Universitat Jaume I de Castelló arriba a la recta final de la segona fase del projecte del Mapa Tecnològic de la província de Castelló. En aquesta nova fase, més de 100 empreses de 16 municipis de la província de Castelló han participat en el projecte.
La segona fase del projecte s’ha centrat principalment en empreses de les comarques de La Plana Alta i La Plana Baixa, encara que també s’ha comptat amb empreses de les localitats de Morella, Vinaròs i Benicarló. El projecte «Mapa Tecnològic de la Província de Castelló» té per finalitat crear un marketplace d’innovació i tecnologia del territori en l’àmbit d’influència de la Universitat Jaume I de Castelló.
El projecte es dirigeix a empreses provincials amb un component fortament innovador i de base tecnològica, i que pertanguen a un d’aquests huit sectors: TIC; Serveis Innovadors; Biotecnologia i Salut; Materials, Òptica i Nanotecnologia; Energia i Medi Ambient; Màrqueting; Tecnologies Industrials, i Tecnologies Socials, alineats amb l’estratègia d’especialització intel·ligent de la Comunitat Valenciana (RIS3CV).
En l’actualitat, el projecte es troba en el procés de cartografiat del territori castellonenc, a través de la plataforma ArcGIS, implementant diferents capes segons un conjunt d’indicadors analitzats. Aquesta mateixa plataforma, permet mostrar visualment la distribució de la naturalesa de les empreses participants sota un paradigma de marketplace. Els resultats definitius de la segona fase del projecte es donaran a conéixer públicament el 17 de desembre.
La primera fase de la iniciativa va començar el setembre de 2019 i va ser finançada per l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE). Els esforços es van centrar en el disseny d’una metodologia de treball per a dissenyar un conjunt d’índexs d’innovació de cadascuna de les empreses participants, així com una primera prova de concepte rastrejant la comarca de la Plana Baixa, més concretament, els municipis de la Vall d’Uixó, Nules, Vilavella i Vila-real, establint els contactes pertinents amb les empreses identificades que complien els requisits de la cerca.
La segona fase del projecte va començar el febrer de 2020, finançada en aquesta ocasió per l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI). Una vegada validada la metodologia durant la primera fase, en aquesta etapa es va ampliar l’abast geogràfic d’empreses innovadores a la comarca de la Plana Alta i es va iniciar el contacte amb empreses dels municipis de Castelló de la Plana, Almassora, Vilafamés i Sant Joan de Moró.
El projecte «Mapa Tecnològic de la Província de Castelló» continua amb el compromís de contribuir a augmentar la capacitat de creixement i competitivitat del teixit empresarial provincial, especialment en temps de crisi on la innovació ha de convertir-se en una constant empresarial. L’any vinent, en la tercera fase del projecte, es pretén estendre la identificació d’empreses innovadores a la resta de l’àrea d’influència de la Universitat Jaume I.