L’objectiu és que els graus en Química i en Enginyeria Química i el Màster en Enginyeria Industrial tinguen caràcter dual en el curs 2024-2025. Per a això, l’UJI s’ha reunit hui amb empreses interessades a treballar la formació i captació de talent a través de la formació dual
La Universitat Jaume I i la Fundació Bertelsmann han fet aquest matí el primer pas per a la dualització de dos graus (Enginyeria Química i Química) i un màster (Enginyeria Industrial) amb la primera sessió en la qual empreses, sectorials i la mateixa UJI s’han reunit per a conèixer els avantatges de la Formació Dual Universitària (FDU). L’objectiu d’aquest projecte pilot és que la Fundació Bertelsmann acompanye la Universitat Jaume I de Castelló en la dualització d’aquests estudis universitaris. Aquest procés serà útil per a conèixer de manera pràctica totes les etapes necessàries en la dualització de la formació universitària, els reptes als quals s’enfronta la Universitat o l’interès per part de les empreses, entre altres.
Els principals reptes que s’han discutit aquest matí i que són genèrics per al desenvolupament d’estratègia de dualització dels estudis universitaris es basen en el fet que les empreses coneguen millor què significa la FDU; que coneguen la diferència entre aquesta mena de formació i pràctiques en empreses; que el professorat siga conscient dels seus beneficis; i, finalment que tant empreses com professorat coneguen els passos específics sobre com dualitzar la formació universitària.
La decisió d’iniciar la prova pilot en els graus en Química i en Enginyeria Química i el Màster en Enginyeria Industrial és perquè la indústria química i l’enginyeria industrial són dos àmbits econòmics i de coneixement estratègics a la província de Castelló, amb grans empreses com Porcelanosa, Torrecid o FACSA, entre moltes altres.
Aquest projecte pilot s’emmarca en l’estratègia que està seguint la Fundació Bertelsmann d’aplicar als estudis universitaris tots els coneixements adquirits en l’àmbit de la formació professional dual en els últims deu anys. De fet, la Fundació Bertelsmann i la Conferència de Consells Socials de les Universitats Espanyoles, entitat que aglutina els consells socials de totes les universitats públiques i els consells i patronats d’universitats privades, han signat recentment un acord amb la finalitat d’impulsar la Formació Dual Universitària, un tipus d’ensenyament en el qual els estudiants cursen una part de la seua educació en la universitat i una altra part en una empresa. Aquesta col·laboració arriba en un moment en el qual les universitats espanyoles mostren un creixent interès per la formació dual. El projecte pilot entre la Fundació Bertelsmann i l’UJI és l’exemple clar d’aquest interès.