Un any després de l’aparició del llibre El Baleares. El buque que mató y murió en el Mediterráneo, de Juan Jarque Jarque, la Universitat Jaume I n’ha tret al mercat la segona edició revisada
La presentació de l’obra estava prevista per a la commemoració del primer bombardeig que va patir Castelló durant la Guerra Civil que, finalment, va ser anul·lat a conseqüència de l’estat d’alarma per la crisi de la COVID-19.
El 23 de març de 1937 un buc de guerra de la flota insurgent contra la República va bombardejar la ciutat de Castelló i va causar, segons les fonts oficials, 18 morts i diversos ferits entre la població civil, a més de quantiosos danys materials i psicològics. Quasi un any després, en la matinada del diumenge 6 de març de 1938, el mateix buc va ser torpedejat i enfonsat per un altre de la flota republicana en el cap de Palos, on van perir unes 800 persones de les 1.200 que formaven la tripulació del Baleares.
Després de la investigació realitzada per Juan Jarque, els morts en són 19, dels quals 9 eren d’ètnia gitana, tres d’ells familiars propers de l’autor. Així, es pot apel·lar a la sensibilitat i educació de les persones per a rememorar i analitzar els episodis tràgics de la passada Guerra Civil amb la finalitat que açò mateix no torne a passar mai més.
L’obra s’ha publicat dins la col·lecció «Història i memòria», dirigida per la professora Rosa Monlleó Peris.
Juan Jarque Jarque és gitano nascut a Castelló (1956) i graduat en Humanitats per la Universitat Jaume I, a més de membre de la Fundació Punjab i de la Unión de Vendedores Ambulantes. Les seues línies d’investigació se centren en la història de l’ètnia gitana de Castelló, des de que la Real Pragmática de 1717 designara la capital de la Plana com una de les 41 on es va obligar a residir als gitanos. Actualment investiga sobre la Presó General o Gran Batuda del dimecres 30 de juliol de 1749 que van sofrir les 18 famílies gitanes que aleshores vivien a Castelló, ordenada pel marqués de la Ensenada.