El president de la Diputació de Castelló destaca que el Pla Convivint suposarà una eficaç eina per a combatre la despoblació i per a millorar la qualitat de vida de la població cada volta més envellida de l’interior
El president de la Diputació, José Martí, ha assistit aquest matí a la presentació del Pla Convivint d’Infraestructures de Serveis Socials de la Generalitat a la província de Castelló. Martí ha valorat «molt positivament» la inversió en equipaments i en la contractació de personal «per a acabar amb el problema crònic de manca de places públiques en residències i centres de dia». L’exposició dels detalls del nou document-marc ha anat a càrrec de la vicepresidenta del Consell Mónica Oltra, qui ha informat que es destinarà un pressupost ampli de 100 milions d’euros a partir de fons propis de la Generalitat, ajudes europees i aportacions municipals.
Fins a 2025, període de vigència del pla, es contemplen 51 actuacions entre la construcció i remodelació de residències i centres de dia. Tot plegat farà possible la creació de 1.600 places públiques d’atenció primària per a persones majors, amb diversitat funcional o usuàries de prestacions relacionades amb la salut mental.
El màxim representant de la Diputació ha celebrat que la Generalitat haja assumit la peculiaritat territorial de la província i que actue per a acabar amb el dèficit d’infraestructures socials, una reivindicació continuada de la Diputació de Castelló. Al respecte d’això, José Martí ha agraït al Consell que establisca Castelló com a territori pilot per als nous punts d’atenció per a majors. Es tracta de l’evolució de l’actual servei de promoció de l’autonomia personal, que incrementarà la seua xarxa a més municipis amb horaris més amplis i personal especialitzat. «Tenim la certesa que ampliar les prestacions a l’interior suposa una eficaç eina per a combatre la despoblació i per a millorar la qualitat de vida d’una àrea geogràfica amb una població cada vegada més envellida».
En l’acte, en el que també ha participat la vicepresidenta Patricia Puerta, Martí ha reivindicat «les hores de treball sense descans» de l’equip de Benestar Social per a recopilar totes les necessitats en l’àmbit social dels 135 municipis de la província. Una tasca que s’ha abordat «amb el contacte directe amb els ajuntaments i recorrent el territori per a conéixer la realitat de cada comarca».
Martí també ha aplaudit que s’aposte perquè cap persona estiga a més de 20 minuts d’un centre de dia o a mitja hora d’una residència. «La nostra insistència ha estat que les infraestructures socials estiguen com més pròximes a les persones usuàries millor».
L’objectiu actual de la Diputació «és que aquest document passe del paper a la realitat». «Hem d’avançar en l’expansió i la consolidació de l’estat social i en la universalització de l’accés».