La consellera d’Innovació participa en Madrid en l’acte organitzat en defensa dels sectors productius de la província de Castelló
La consellera d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, ha assistit a Madrid a l’acte de presentació del ‘Manifest en defensa dels sectors productius de Castelló’. La iniciativa, liderada per la patronal taulellera Ascer i per la Confederació Empresarial, perseguix l’obtenció d’ajudes públiques estatals en suport de la indústria taulellera que s’ha vist afectada per la pujada dels preus del gas.
En este esdeveniment s’ha tornat a presentar amb modificacions el ‘Manifest pel manteniment de l’Economia de Castelló’. Este document, signat originalment a l’abril de l’any passat, recollia la complicada conjuntura econòmica que travessa la província, fet que encara no s’ha resolt ni canviat en res durant este temps.
En opinió de Nuria Montes, “el Govern Valencià mostra el seu ferm suport a esta iniciativa perquè el que ocórrega en esta indústria té implicacions profundes en l’economia de la Comunitat. Cal tindre en compte que la indústria representa el 36 % del PIB de la província. D’eixa indústria destaca el clúster tauleller que inclou la producció de rajoles, a més de frites i esmalts i una gran quantitat d’indústria auxiliar”.
Els forns taulellers empren el gas com a combustible i l’alça de preus ha tingut un impacte en els seus comptes d’uns 2.000 milions d’euros, que, segons expliquen els implicats, ha exhaurit la tresoreria, ha impedit l’I+D i ha obligat a detindre la produció en diverses ocasions.
Per a la consellera d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, “s’ha de lluitar especialment contra la desindustrialització per evitar que les nostres empreses perden competitivitat. No disposar de les ajudes estatals que tenen les indústries d’altres països europeus està condemnant a tot el sector tauleller”.
Més de 67 associacions i entitats han signat el ‘Manifest pel manteniment de l’economia de Castelló’. Entre estes figuren tant la patronal com els sindicats, associacions i col·legis professionals, així com ajuntaments governats per tots els partits polítics, la Universitat Jaume I, el CEEI, ATEVAL, els ports de Castelló i de València i la Diputació de Castelló.
Com assenyala la consellera Montes, “este suport posa de manifest la unanimitat que hi ha en la societat econòmica i civil entorn de la necessitat que des del Govern es destinen ajudes directes a la indústria de Castelló”.
Manifest pel manteniment de l’economia de Castelló
El text oficial del manifest presentat a Madrid es troba accessible en la pàgina web de la CEV. Este document destaca el paper de la indústria a Castelló, ja que representa el 36,6 % del seu PIB. La província és el bressol de la major indústria ceràmica europea, líder mundial de frites i esmalts, i d’una de les majors refineries d’Espanya. A més, compta també amb indústria mecànica, tèxtil i renovable.
Castelló té un dels millors exemples de clúster o districte industrial del món, el ceràmic. Este aglutina l’activitat de la indústria taulellera, la de frites i esmalts i la de maquinària, i en perfecta simbiosi amb estes florixen ecosistemes d’investigació i innovació com l’Institut de Tecnologia Ceràmica (ITC), la Universitat Jaume I o el CEEI de Castelló, es desenvolupen els ports de Castelló i València, i a la seua empara creix l’activitat de milers de pymes, d’estes 1.200 empreses del sector de la distribució.
No obstant això, l’increment desmesurat dels preus energètics ha tingut un impacte directe en els comptes de les empreses que, per a mantindre producció i llocs de treball, han vist com les seues tresoreries s’esgotaven al mateix temps que la competitivitat de les empreses espanyoles es deteriorava a causa de l’empenta que altres governs com l’italià, portugués o alemany han aplicat a les seues indústries, la qual cosa ha portat el taulell espanyol a veure’s desplaçat en molts dels seus principals mercats estratègics.
La situació de l’economia de tota la província de Castelló està compromesa, de fet en els últims nou mesos només en la ceràmica s’han destruït més de 1.000 ocupacions i més de 10.000 persones han viscut un ERTO que podria haver sigut menys lesiu si el Govern haguera autoritzat els ERTO RED per al sector, segons indica el manifest esmentat. Per tot això el clúster ceràmic, motor de la província i responsable d’1 de cada 3 ocupacions, necessita ajuda del govern d’Espanya al mateix nivell que els seus competidors europeus.