El BOP publica la nova ordenança municipal per a l’adjudicació de parcel·les
El departament de Sostenibilitat obrirà en 15 dies el termini per a sol·licitar la gestió temporal de parcel·les en els horts urbans d’Almassora. La publicació, aquest dissabte, en el Butlletí Oficial de la Província (BOP) de la modificació de l’ordenança municipal obri la porta a la recepció de peticions veïnals una vegada finalitzat el termini d’exposició. La nova regulació facilita l’accés enfront del text de 2015.
En concret, els candidats únicament hauran de portar un any empadronats en la localitat en comptes de quatre com regia l’anterior legislació i també podar accedir a la gestió de les parcel·les les persones jurídiques sense ànim de lucre. Una altra de les novetats amb referència a l’ordenança creada en 2015 és que els futurs adjudicataris comptaran amb quatre anys d’ús de les parcel·les en comptes dels dos que estaven recollits en el primer text.
En l’actual es manté la protecció del territori en recordar que l’explotació i ús d’aquests terrenys agrícoles ha de garantir la conservació, de manera que si els nous propietaris tenen el terreny descurat o en clar estat d’abandonament durant un mes sense causa justificada l’Ajuntament d’Almassora es guarda el dret de revocar l’autorització.
A més, la intenció del consistori passa perquè el major nombre de famílies tinguen accés a la gestió temporal de les parcel·les i que es produïsca una rotació. Per això, les persones que pertanguen a una unitat familiar amb algun membre ja adjudicatari d’alguna parcel·la no podran sol·licitar cap més, així com tampoc aquells que hagen sigut privats per l’Ajuntament en els últims quatre anys.
El ple del consistori va aprovar la modificació de l’ordenança en l’última sessió de 2022. El text manté la voluntat de “propiciar una alternativa d’oci i entreteniment personal per a les persones adjudicatàries dels horts -que podran cultivar de manera tradicional diversos productes hortofructícoles per a autoconsum-, el foment de valors socials com són la sensibilització ambiental, el respecte cap a l’entorn, el desenvolupament sostenible dins de la ciutat, la gestió racional de recursos, l’alimentació sana, el consum responsable i la participació ciutadana”.