‘Ajuntament d’Orpesa ha presentat la programació de les II Jornades de Memòria Històrica que ha organitzat la Regidoria de Cultura a través de l’Arxiu Municipal d’Orpesa. Després de l’èxit de participació de l’any passat, aquesta iniciativa tornarà durant els pròxims tres caps de setmana, concretament els dies 17, 18 i 19 de març, 24, 25 i 26 de març i 31 de març i 1 i 2 d’abril, amb una completa programació que inclou conferències, exposicions, teatre i cinema
“Crec que és necessari l’organització d’aquestes jornades. Sota el meu punt de vista, és fonamental i necessari conéixer la història, reconstruir-la, saber la veritat dels fets, recuperar la memòria de les víctimes, dignificar-les i rehabilitar-les, perquè hui dia continua sent una assignatura pendent del sistema democràtic”, ha explicat Gonçal Tamborero, regidor de Cultura.
Gonçal Tamborero ha destacat també que “durant tres setmanes podrem gaudir de cinema, teatre, documentals, exposicions i ponències de prestigiosos historiadors, que com l’any passat tractaran tots els actes sobre la Segona República, la Guerra Civil i el Franquisme”.
La programació arrancarà el divendres 17 de març (22.00h) amb la pel·lícula “Clara Campoamor: La dona oblidada” (Laura Mañá, 2011) en el saló de plens de l’Ajuntament. També en el saló de plens municipal, el dissabte 18 de març (18.00h) es projectarà el documental “Les mestres de la República” (Pilar Pérez, 2013) i el diumenge 19 de març (18.00) s’oferiran les conferències “La Segona República per als obrers: avanços i resistències” a càrrec d’Eva Alcón Sornichero i “Memòria per a l’oblit i trauma transgeneracional” per part de Xavi Bueso Boira.
Les jornades històriques tornaran el divendres 24 de març (22.*00h) amb la pel·lícula “La conspiració” (Pedro Olea, 2012) en el saló de plens. El dissabte 25 de març (19.00h) la companyia castellonenca La Ravalera interpretarà en el Espai Cultural l’obra teatral “Instruccions per no tenir per si veu la pastora”. La pastora és un personatge molt arrelat en l’imaginari col·lectiu de la comarca dels Ports, que va habitar en els límits dels gèneres i va ser condemnada a la marginalitat i exclusió social per la incomprensió front la diferència. Per al diumenge 26 de març (18.00h) s’ha programat en el saló de plens les conferències “Els fonts orals i la repressió franquista”, a càrrec de Maribel Peris Muiños i “La repressió sobre els dones al primer franquisme” per part de Teresa Armengot Serrano.
La programació del tercer cap de setmana començarà el divendres 31 de març (22.00h) amb la pel·lícula “Silenci Trencat” (Montxo Armendáriz, 2001) en el saló de plens de l’Ajuntament. En el mateix lloc es projectarà el dissabte 1 d’abril (18.00h) el documental “Afusellats” (Manuel Rossell i Lucas Moro, 2022) amb presentació dels propis directors. El diumenge 2 d’abril (18.00h) s’oferirà la conferència “De documentar la repressió, a l’aplicació de la Llei de Memòria, 1985-2023” a càrrec de Vicent Gavarda Cebellán i finalment “La repressió franquista. Consideracions i reflexions dones del País Valencà” per part de Ricard Camil Torres Fabra.
A més, des del divendres 17 de març fins al diumenge 2 d’abril es podrà visitar en l’hall de l’Ajuntament l’exposició “Represaliats Orpesins”, on es mostraran fotografies i documents sobre víctimes oropesinas represaliades pel franquisme. Basant-se en la Relació Denúncia que va presentar l’Ajuntament d’Oropesa al Jutge Militar de l’Exèrcit d’Ocupació el 27 de juny de 1938, identificant a tots els habitants desafectos al règim, podrem observar mitjançant els Consells de Guerra Sumaríssims i els Expedients de Responsabilitats Polítiques, els delictes atribuïts, les penes imputades i els motius de les acusacions als Oropesins.