Vila-real inicia el compte arrere per a retrobar-se amb el seu festival emblema, el Festival Internacional de Teatre de Carrer FITCarrer, que torna del 6 al 8 de maig, amb el repte de fer gaudir de nou al públic però sobretot de continuar consolidant la marca de teatre de carrer ‘made in Vila-real’ i de reforçar la internacionalització d’un sector que en els últims anys ha demostrat la seua capacitat d’expansió
Així ho ha constatat l’alcalde, José Benlloch, durant la presentació de la programació del FITCarrer que en la seua 34a edició comptarà amb 22 companyies i 29 espectacles en diferents carrers i places de la ciutat, entre els quals hi haurà estrenes mundials i nacionals de companyies com Scura Splats o Escandall Teatral (Xarxa Teatre). L’alcalde ha estat acompanyat per la regidora d’Innovació Cultural, Noelia Samblás, i la directora del FITCarrer, Sara Recatalà.
Benlloch ha incidit en la consolidació d’un projecte de més de tres dècades “que no podem deixar de secundar” perquè ha sigut fonamental per al creixement del clúster de companyies de teatre de carrer a Vila-real, amb un total de 15 companyies en l’actualitat enfront de les 9 de 2011. A més, l’alcalde també ha subratllat que la celebració de FITCarrer s’emmarca en un moment de retrobament i reconnexió després de la pandèmia “molt necessari perquè gaudir de la cultura i la festa al carrer forma part del que som, de la nostra identitat”. Benlloch ha reiterat les disculpes al sector per “l’error” inicial d’ajornar el festival, “una decisió que hem corregit perquè entenem la importància que té per a les companyies celebrar el FITCarrer en aquestes dates”.
Malgrat les dificultats econòmiques i de la pandèmia, “que ens ha frenat però no ens ha parat”, el primer edil ha reafirmat el compromís de l’equip de govern amb el FITCarrer, que compta amb un pressupost de 160.000 euros, dels quals l’Ajuntament obté anualment prop del 30% en subvencions de l’Institut Valencià de Cultura i el Ministeri de Cultura. FITCarrer comptarà un any més amb les Jornades professionals, que en aquesta edició abordaran l’accés a Europa de les companyies valencianes, un repte al qual Benlloch ha animat per a “aprofitar les oportunitats que brinden els fons europeus per a reforçar a un sector que ja té una important presència internacional però que encara té capacitat per a créixer i innovar”. A més, també ha destacat que el festival és un aparador perquè les companyies estrenen les seues produccions i les presenten de cara en la nova temporada. L’alcalde també ha valorat que FITCarrer suposarà una oportunitat de “retrobar-nos i prendre els carrers, com diu el lema del cartell del festival, obra de Roger Pardo, després de dos anys molt durs de pandèmia”.
L’alcalde ha agraït a l’ex director del festival, Pau Ayet, el seu treball durant deu anys per a portar el FITCarrer més enllà de les nostres fronteres i ha animat a la nova directora, Sara Recatalà, en aquesta nova etapa, a més d’agrair la col·laboració dels patrocinadors. Recatalà ha explicat que el festival arrancarà amb l’estrena mundial per part de la companyia local Scura Splats de la seua nova producció, Vitamina, i comptarà amb altres novetats com l’estrena a nivell nacional de l’obra Biohabitat, de Escandall Teatral (Xarxa Teatre), o un espectacle de clausura en el qual participarà també la Unió Musical La Lira de Vila-real, com una manera de crear sinergies i implicar les entitats locals en el festival. El divendres 6 de maig també se celebrarà la VIII Jornada professional i s’entregarà el X Premi Ramon Batalla a l’actor argentí Nanny Cogorno.
Els espectacles es desenvoluparan en 9 localitzacions diferents de la ciutat, tant en la zona centre com en els barris, i gràcies a la col·laboració de Creu Roja i Acudim hi haurà un Espai Mou-te perquè les persones amb mobilitat reduïda puguen gaudir dels espectacles sense cap problema d’accessibilitat.