Fira Destaca torna a Vila-real del 16 al 18 de novembre com a esdeveniment de transferència científica, tecnològica i d’innovació referent a la província i la Comunitat Valenciana
La fira, impulsada per l’Ajuntament de Vila-real i la Càtedra d’Innovació Ceràmica ‘Ciutat de Vila-real’ de la Universitat Jaume I, aposta una vegada més per generar sinergies entre institucions, empreses i centres d’investigació per a canalitzar el coneixement cap a l’àmbit socioeconòmic en un context de crisi i incertesa com l’actual. Així ho han explicat aquest matí l’alcalde de Vila-real, José Benlloch, la rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, i el director de la Càtedra d’Innovació Ceràmica, Juan Carda, en la presentació de la Fira Destaca 2022, un acte al qual han assistit també representants d’institucions, empreses i organismes col·laboradors.
La fira científica, tecnològica i d’innovació, que se celebra des de 2014 amb caràcter biennal en el Centre de Congressos, Fires i Trobades de Vila-real, comptarà amb la participació de més de mig centenar d’empreses i institucions, i amb Portugal com a país convidat. L’alcalde de Vila-real, José Benlloch, ha recordat que, malgrat les dificultats econòmiques, l’Ajuntament de Vila-real ha apostat per mantindre la Fira Destaca perquè “en aquests anys ha sigut fonamental per a aconseguir el lideratge que Vila-real té com a ciutat innovadora”. En aquest sentit, Benlloch ha incidit en el paper de la innovació per a superar situacions de crisis i la necessitat de “buscar sinergies en un món globalitzat”. “Necessitem ajuntar-nos, treballar units, per a demostrar el que sabem fer i competir en el món”, ha assegurat, al mateix temps que ha reiterat la reivindicació davant el Govern central i la Unió Europea per a ajudar a la indústria ceràmica, que en aquest moment travessa greus dificultats per la crisi energètica i de matèries primeres. Malgrat tot, l’alcalde ha mostrat el seu convenciment que “tirarem avant” i ha confiat que “aquesta fira servisca per a eixir més reforçats i aportar el nostre gra d’arena per a superar la crisi actual”.
La rectora de l’UJI ha afirmat que “davant l’actual context d’incertesa, la resposta és clara: només amb ciència i innovació podrem avançar cap a un món més sostenible tant en l’àmbit ambiental com en l’econòmic i social”. En aquest sentit, ha destacat la importància d’unir esforços i potenciar la col·laboració entre els centres d’investigació, universitats, entitats i administracions per a fer possibles esdeveniments com aquesta fira i ser capaces de donar resposta als reptes actuals.
El director de la càtedra, que al desembre celebra el seu desè aniversari, ha explicat que aquesta edició de Destaca comptarà, al llarg de tres dies, amb la participació de més de 50 empreses i institucions i que tindrà com a país convidat Portugal, concretament a través de la Universitat de Aveiro i el seu institut de materials, pel seu vincle amb l’àmbit de la ceràmica. Segons ha explicat, l’esdeveniment se centrarà en quatre taules de reptes sobre noves fonts energètiques per al sector industrial, optimització de recursos naturals i circularitat de matèries primeres, transformació industrial a través de la innovació i les noves tecnologies, i transformació digital. En el marc de la fira, també se celebrarà la Trobada Nacional de Materials, el Fòrum d’Innovació Oberta del CEEI Castelló i el Fòrum del Pensament d’ATC, així com el lliurament dels guardons de la Fundació Globalis.
Així mateix, Carda ha destacat la part divulgativa de la fira, que tindrà lloc del 14 al 18 de novembre, i que comptarà amb la participació de més de 1.000 escolars amb l’objectiu d’acostar la ciència i la tecnologia al públic més jove.
Projecte finançat amb 100.000 euros per la Generalitat Valenciana Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, dins del pla d’impuls Territoris Innovadors.