La Regidoria de Joventut ultima l’organització del primer Congrés de la Joventut que se celebrarà a Vila-real el pròxim 20 de novembre i que servirà com a fòrum de debat i trobada per a planificar la creació del futur Consell Local de la Joventut
La regidora responsable de l’àrea, Anna Vicens, ha donat a conéixer el programa del congrés, que comptarà amb la col·laboració de la Fundació Caixa Rural Vila-real. La cita se celebrarà en la sala d’actes de la fundació i comptarà amb taules de debat i ponències amb les quals “volem aprofundir en la realitat de la joventut de Vila-real en la post pandèmia, escoltar les seues propostes, conéixer les seues inquietuds i també analitzar els recursos que tenen a la seua disposició per a, entre tots i totes, definir accions de futur i crear un nou Consell de la Joventut de Vila-real, que no estarà polititzat i que serà la base des de la qual es construiran les estructures de les polítiques de joventut per a la nostra ciutat”, ha detallat Anna Vicens.
El congrés arrancarà el 20 de novembre a les 10.00 hores i, després de la inauguració, la primera taula redona es titularà ‘Vetlen les administracions pels interessos de la joventut?’. En aquesta taula participaran la diputada provincial de Joventut, Lluïsa Monferrer, el director de l’Institut Valencià de la Joventut (Ivaj), Jesús Martí Nadal, i un representant de l’Ajuntament de Vila-real. A les 12.00 hores s’ha programat la taula ‘Associacions juvenils: situació i reptes’, amb la participació de la regidora de Joventut, Anna Vicens, la presidenta del Consell Valencià de la Joventut, Cristina Martínez, i un representant de la Fundació Caixa Rural Vila-real. “Després d’aquesta taula redona s’obrirà un debat en el qual esperem la participació de les diferents associacions i els joves que acudisquen al congrés per a traçar les línies d’organització i funcionament del futur Consell de la Joventut”, afirma Vicens.
A les 13.00 hores s’ha programat la presentació del diagnòstic sobre la joventut de Vila-real que l’Ajuntament ha realitzat a través del projecte Amb tu i per a tu. Per a aquest diagnòstic, s’ha realitzat una enquesta entre els joves de 14 a 18 anys en els centres educatius i, també s’ha buscat l’opinió dels joves d’edats entre 19 i 30 anys, a través de les xarxes socials. A més, s’han dut a terme debats amb l’alumnat dels instituts i trobades amb entitats i grups juvenils, per a analitzar espais permanents de participació.
En aquest sentit, la regidora de Joventut ha mantingut reunions amb les associacions locals: Joventut Antoniana, Júcar, Banda Jove, Associació de Filles de María del Rosari, Congregació de Filles de María Inmaculada, Creu Roja Jove, Associació de Joves Evangelistes, COM, Congregació de Lluïsos i la Fundació Diagrama. Aquests col·lectius han realitzat un diagnòstic de “com veuen als seus joves, com ha afectat la pandèmia a la participació i implicació de la joventut en aquestes entitats”. Vicens també ha mantingut contactes amb els departaments municipals de Policia Local, Mobilitat, Esports, Serveis Socials, Cultura, Igualtat, Educació, Economia, Turisme, Tradicions i Sostenibilitat per a “conéixer quins són els recursos dels quals disposa la joventut de Vila-real en aquestes àrees”. A partir d’aquest treball d’anàlisi, la Regidoria de Joventut també pretén impulsar espais permanents de comunicació per a construir el I Pla de Joventut de l’Ajuntament de Vila-real.
Després de l’exposició del diagnòstic sobre la joventut, el congrés continuarà a la vesprada amb un espai d’activitats lúdiques a través de les quals es tractaran temàtiques d’interés per als joves com l’oci, els esports, l’habitatge o l’urbanisme. Els joves que acrediten la seua participació en totes les taules i ponències del congrés rebran dues entrades per als Cines Sucre, gràcies a la col·laboració de la Fundació Caixa Rural Vila-real.