El document s’aprovarà al proper ple i recull mesures i accions concretes per abordar el repte de l’envelliment de la població
L ‘Ajuntament de la Vall d’Uixó aprovarà al ple del 27 de novembre el II Pla Director de Gent Gran, que dicta les línies estratègiques a seguir en polítiques de gent gran i capellans fins a l’any 2028. Ve avalat per l’OMS i el IMSERSO i incideix en quatre àmbits clau: residencial, relacional, sociosanitari i participatiu.
En aquest sentit, el regidor de Serveis Socials, Jorge Marqués, ha explicat que el document “guia les accions per fer de la Vall una ciutat amiga de la gent gran, un distintiu que ja tenim però que cal seguir treballant per tenir-ne més compte a la nostra gent gran i fomentar la seva participació activa”. I és que les administracions s?enfronten al repte social de l?envelliment de la població.
Dins de cada eix clau s’hi inclouen mesures i accions concretes, que van des de l’accessibilitat urbanística fins a l’increment de la formació adreçada a aquestes edats o l’impuls a l’oci adaptat. En la seva elaboració s’ha realitzat un procés de participació amb gent gran tant des de les associacions com a títol personal, tècnics municipals i entitats que treballen en aquests àmbits.
Marqués ha destacat que el pla posa èmfasi en dues línies estratègiques “noves i transversals a totes les àrees municipals”: la lluita contra la solitud no desitjada i la desinstitucionalització de les cures. L’objectiu principal de totes dues és que “cap persona gran no es trobi o se senti sola”, tal com ha afegit l’edil.
Per lluitar contra la solitud no desitjada es posarà en marxa el projecte ‘Entrebancs’, que “convertirà el concepte negatiu de problemes o dificultats a l’oportunitat de tornar als bancs, a les places i als nostres carrers, potenciant l’envelliment actiu, recuperant la comunitat i anteposant el nosaltres al jo”.
Per això es contempla una xarxa de comerços amigables amb la gent gran, un programa d’apadrinament veïnal, compartir el Menjar a casa o habilitar un transport en zones no accessibles “perquè les persones grans que no poden sortir de casa tinguin aquest mitjà per anar encàrrecs, al banc, al metge o un tràmit amb l’Ajuntament”.
Pel que fa a la desinstitucionalització de les cures “s’aplicarà la perspectiva de gènere, s’apostarà per un model menys assistencial i es posaran les cures al centre de les polítiques municipals”, ha assenyalat Marqués. Així, es prioritzarà en l’atenció primària davant de la secundària, en la prevenció davant dels pal·liatius i en què les persones grans puguin rebre les cures a casa “perquè no surtin del nucli familiar i el seu entorn, perquè això deriva moltes vegades en solitud no desitjada”.