Vila-real aconsegueix una subvenció de 200.000 euros per a dissenyar un pla d’acció de l’Agenda Urbana que integre els programes sectorials de desenvolupament de la ciutat
L’Ajuntament de Vila-real dissenyarà un pla d’acció local de l’Agenda Urbana Espanyola gràcies a l’obtenció d’una subvenció de 200.000 euros del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana. Aquest pla d’acció permetrà integrar tots els plans, programes i accions impulsats en l’última dècada per a un desenvolupament urbà sostenible, cohesionat socialment i econòmicament competitiu, i per a la seua elaboració es durà a terme un treball de reflexió, planificació estratègica i diàleg amb la societat a través d’un procés de participació.
L’alcalde de Vila-real, José Benlloch, ha mostrat la seua satisfacció per l’obtenció d’aquesta ajuda, la principal finalitat de la qual és “alinear els plans sectorials dissenyats des de 2011 amb els eixos de l’Agenda Urbana, a través d’un document d’objectius específics i les seues possibles línies d’actuació, en termes de millora de la qualitat de vida i de la sostenibilitat urbana, i de la preparació de Vila-real per a afrontar els reptes futurs”. “Després d’una dècada de treball per a encaminar-nos cap a un model de ciutat moderna, viva, sostenible, integradora, innovadora, etc. és moment de realitzar una reflexió sobre els treballs ja iniciats en el municipi per a un projecte de ciutat compartit i participat, avaluant els encerts i errors i fent un pas decisiu per a la nova Vila-real del segle XXI”, ha subratllat l’alcalde. Benlloch incideix en què la participació serà un eix central en l’estratègia d’elaboració del pla de l’Agenda Urbana “perquè creiem en el treball conjunt amb la societat civil i d’ací l’aliança que hem teixit en una dècada per a dur a terme projectes i accions de caràcter integrador i transversal”.
L’Ajuntament ha activat en els últims deu anys plans i programes en diferents àrees amb la finalitat de: ordenar el territori i fer un ús racional del sòl, conservar-lo i protegir-lo; evitar la dispersió urbana i revitalitzar la ciutat existent; previndre i reduir els efectes del canvi climàtic i millorar la resiliència; dur a terme una gestió sostenible dels recursos i afavorir l’economia circular; afavorir la proximitat i la mobilitat sostenible; impulsar i fomentar la cohesió social i buscar l’equitat; impulsar i fomentar l’economia urbana; garantir l’accés a l’habitatge; liderar i fomentar la innovació digital; i millorar els instruments d’intervenció i la governança.
Entre les accions que es duran a terme per a elaborar el pla d’acció de l’Agenda Urbana destaca la definició d’un marc estratègic estructurat en un Decàleg d’Objectius amb 30 objectius específics i les seues possibles línies d’actuació. També es contempla la creació d’un observatori amb la finalitat de recopilar, analitzar, resumir i comunicar informació clau sobre l’abast, la magnitud i les principals tendències que puguen afectar el pla d’acció de l’Agenda Urbana Espanyola. Aquest observatori a més impulsarà la innovació i la creativitat en el procés de posada en marxa del pla d’acció.
La participació serà la columna vertebral de l’estratègia, ja que durant tot el procés s’articularan les diferents veus que interactuen en aquest escenari, a través de taules de treball: la veu dels representants polítics/as, la veu dels tècnics municipals, la veu de la ciutadania associada i la veu de la ciutadania no associada. Aquesta articulació de veus tindrà com a resultat un pla d’acció de l’Agenda Urbana Espanyola definit, participat, consensuat i compartit.