El procés per a l’elaboració del Pla d’acció local de l’Agenda Urbana Espanyola avança amb pas ferm i de forma participada amb la finalitat de concitar el màxim consens possible en el disseny de la nova Vila-real del segle XXI
Així, després d’una primera fase de reunions polítiques i tècniques i de convocatòria dels consells sectorials de la ciutat, el pla de treball prossegueix amb noves accions entre les quals cal destacar la posada en marxa d’un lloc web dedicat a l’Agenda Urbana de Vila-real. A través de la pàgina http://agendaurbana.vila-real.es/ la ciutadania pot accedir a la informació sobre els objectius estratègics, les línies d’actuació i les àrees de treball, amb la finalitat de fer partícips els veïns i veïnes del debat sobre la Vila-real del futur.
En aquest sentit, un dels apartats del web de l’Agenda Urbana de Vila-real està dedicat a la participació ciutadana. Així, en la secció Participa, qualsevol persona interessada a aportar idees o iniciatives podrà fer-ho seleccionant un dels 10 objectius sobre els quals es treballa en el pla estratègic i explicant la seua proposta, bé fent constar les seues dades o de manera anònima. Tal com ha remarcat l’alcalde de la ciutat, José Benlloch, “és imprescindible que ens impliquem tots per a definir quin futur volem i com és la Vila-real en la qual volem viure en les pròximes dècades”. El primer edil ha liderat el procés de treball per a dissenyar el Pla d’acció local de l’Agenda Urbana Espanyola, per al qual la ciutat de Vila-real ha obtingut una subvenció de 200.000 euros de la Unió Europea a través del Pla de recuperació, transformació i resiliència finançat amb fons Next Generation.
Després d’una primera ronda de reunions de caràcter tècnic i polític, l’alcalde de la ciutat, José Benlloch, ha reunit tots els consells sectorials formalment constituïts, a fi de traslladar-los les claus del procés i obrir el debat ciutadà sobre la Vila-real del futur. Per a aquest debat, Benlloch ha posat sobre la taula un total de 100 projectes. Així, en les últimes setmanes han sigut huit els organismes participatius que ha presidit l’alcalde; organismes que, després d’aquesta primera sessió introductòria, han continuat reunint-se i treballant en l’elaboració del pla d’acció amb el qual Vila-real s’alinearà definitivament amb els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) aprovats per les Nacions Unides el 2015.
El procés de diagnòstic i disseny de l’Agenda Urbana continuarà en els pròxims mesos amb noves reunions dels grups de treball i altres accions de participació dirigides a les associacions cíviques i ciutadania.
L’Agenda Urbana serà un document clau per a poder accedir als fons europeus activats per la UE en l’històric Pla de recuperació, transformació i resiliència (PRTR), que contemplen 140.000 milions d’euros per a Espanya. “No podem perdre ni un euro que puga venir d’Europa per a recuperar-nos de la covid-19, ser més resilients, i transformar la nostra economia. Per a fer de Vila-real una ciutat més inclusiva, innovadora i sostenible”, conclou l’alcalde.