Vila-real posicionarà la zona industrial de l’entorn de la CV-20, el polígon del clúster de la innovació ceràmica, com una àrea estratègica de desenvolupament industrial gràcies a la reactivació del projecte d’urbanització i a l’estudi pilot de mobilitat en el qual treballa la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat en col·laboració amb l’Ajuntament
Aquest nucli empresarial ha sigut triat com a representatiu de la província de Castelló per a la redacció d’un pla pilot que garantisca una mobilitat sostenible tant de treballadors com de visitants. La Direcció General d’Obres Públiques treballa en l’elaboració del document i en el marc d’aquest estudi hui s’ha celebrat una reunió amb representants d’empreses radicades en aquest polígon a la qual han assistit una vintena d’empresaris. En la trobada ha participat la directora general d’Obres Públiques, Transport i Mobilitat Sostenible, Roser Obrer, l’alcalde de la ciutat, José Benlloch, i el regidor de Territori, Emilio M. Obiol, a més de tècnics de la Conselleria i del propi Ajuntament.
Benlloch ha explicat als empresaris que l’Ajuntament, a través del Pla municipal de reindustrialització, ha apostat per la modernització i millora dels polígons, entre ells, i de manera especial, pel polígon de la CV-20, ara denominat del clúster de la innovació ceràmica, el projecte d’urbanització de la qual també s’ha reactivat després de més de 20 anys. “Ens preocupa la connexió d’aquesta zona industrial amb la ciutat i sabem que és necessari garantir alternatives de transport públic i mobilitat sostenible per als treballadors, empresaris i visitants que cada dia es desplacen fins a les indústries perquè d’aquesta manera guanyarem n salut i també en respecte al medi ambient”, ha subratllat l’alcalde. En aquest sentit, Benlloch ha assenyalat que “com a municipi de més de 50.000 habitants tenim l’obligació de garantir un servei públic de transport urbà, i així ho hem fet amb l’autobús Groguet, que a més és gratuït, perquè creiem que és una bona manera de promoure la cultura del transport públic”. A més, ha apuntat com a dada que “encara que a Vila-real tenim un cens d’una mica més de 51.000 habitants, els estudis de mobilitat indiquen que cada dia són prop de 80.000 les persones que es mouen per la ciutat, molts d’ells treballadors i treballadores de la nostra indústria que arriben d’altres localitats”. L’alcalde ha incidit en la importància de comptar amb la col·laboració dels empresaris i usuaris d’aquesta zona industrial per a conéixer els seus hàbits de mobilitat i recaptar també les seues propostes de cara a l’elaboració de l’estudi pilot. Per part seua, el regidor de Territori, Emilio M. Obiol, ha posat l’accent en la importància de garantir un dret bàsic com el transport públic i la mobilitat sostenible i accessible a la ciutadania.
De fet, l’àrea industrial de l’eix de la CV-20 ha sigut objecte de diversos dels projectes de modernització de polígons industrials subvencionats per l’Ivace -l’últim dels quals està ara en marxa amb una inversió de prop de 220.000 euros- que han inclòs també millores en la mobilitat. Així mateix, tal com ha explicat l’alcalde, el projecte d’urbanització que ara es reprendrà inclou la creació de carrils bici, punts de recàrrega per a vehicles elèctrics i facilitats per a l’ús de vehicles no motoritzats com a bicicletes o patinets.
Un dels projectes “ineludibles” per a la millora de la mobilitat en l’eix de la CV-20 és la construcció d’una passarel·la per a vianants i bicicletes que permeta salvar el pont de l’AP-7, un projecte que la Conselleria ha inclòs en el llistat d’actuacions a finançar amb els fons del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern central, segons ha apuntat la directora general d’Obres Públiques.